Kansa Wand

Kansa Wand je pripomoček za masažo obraza, sestavljen je iz bronastega polkrožnega spodnjega dela (kansa) in lesenega ročaja (wand). Kansa velja za sveto kovino.
Beseda kansa (kansya) izhaja iz sanskrta in pomeni bron, gre za zlitino iz okoli 80% bakra in 20% kositra (lahko so prisotni še ostali sledovi kovin in mineralov). Gre za koži naravni material, ne oksidira in je odporen na korozijo.
Leseni ročaj je narejen iz dragocenega lesa tikovina (teak). Gre za enega najbolj cenjenih in trajnih vrst lesa, izvira iz Azije. Je vzdržljiv in lahek.

 

 

MOČ BAKRA

Baker je ena najstarejših kovin v uporabi. Poleg uporabe bakrene posode za prečiščevanje hrane in vode (baker uniči škodljive mikroorganizme), poznamo številne ostale izdelke iz bakra (nakit, kiparstvo, glasbeni inštrumenti …). Iz bakra izdelujejo tudi terapevtska glasbila (npr. tibetanske tempeljske činele).Prav tako je baker eden pomembnejših elementov v telesu. Sodeluje pri presnovi energije, spodbuja nastajanje elastičnih in vezivnih tkiv. Kot antioksidant preprečuje poškodbe celic zaradi prostih radikalov, sodeluje pri presnovi železa in ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Baker ima visoko električno in toplotno prevodnost, kansa deluje s telesnim subtilnim električnim poljem.

Baker velja za značilno žensko kovino (energija Venere). Uporabljali so ga za zaščito žensk, za varovanje lepote, zdravja, mladosti in plodnosti (npr. uporaba ogrlice iz bakrenih ploščic).

IZVAJANJE KANSA WAND MASAŽNE TEHNIKE

Gibi lahko potekajo v vse smeri. Še posebej prijetni in učinkoviti so krožni gibi. Gre za preprosto in učinkovito masažno tehniko. Za izvajanje Kansa Wand samomasaže obraza je potrebna uporaba rastlinskega olja. Priporoča se ekološko jojobino olje ali jojobin vosek (Simmondsia Chinensis), na koži ne daje mastnega občutka in deluje protivnetno. Rastlinska olja izboljšajo vlažnost kože, saj zmanjšajo transepidermalno izgubo vode, koža pa je po uporabi mehka in gladka.

AJURVEDSKA TEHNIKA

Kansa je več tisoč let stara ajurvedska lepotna tehnika. Ajurveda je tradicionalni sistem zdravljenja v Indiji, gre za staro holistično znanost in filozofijo o življenju. Ajurveda je usmerjena k zdravemu in uravnoteženemu življenju, človeka obravnava celostno.

Velik pomen pri ajurvedski masaži ni samo v masažnih tehnikah, pač pa tudi v razumevanju narave posameznika, neravnovesja doš in lastnosti masažnega olja.
Masaža spodbuja gibanje in uravnovesi energijo v telesu, ustvarja ravnovesje med došami (vata, pita in kapha) in uglasi delovanje čaker, energijskih središč v telesu. Le to lažje dosežemo z delom na marma točkah, vitalnih točkah na telesu, na katerih s kansa wand krožimo.
 

MOŽNI UČINKI KANSA WAND MASAŽE

Masaža deluje kot nežen piling, s kože odstranimo odmrle celice povrhnjice (koža postane bolj sveža in gladka in bolj prepustna za vpijanje hranilnih in vlažilnih snovi). S povečanjem pretoka krvi in limfe se koža ogreje, postane bolj prožna, vitalna in mehansko odporna (poveča se količina kisika in hranil v mišicah).

Masaža spodbuja žleze lojnice in pospešuje nastajanje loja (prepreči izsušitev kože).

Masaža spodbuja parasimpatični živčni sistem, zniža se raven stresnih hormonov.

Manjša zabuhlost kože in manj vidni podočnjaki.

Boljša elastičnost in prožnost kože (zmanjša se videz gub in izraznih linij).

Hitrejše izločanje metabolnih produktov.

Manj napetosti in pekočega občutka v očeh.

Manj utrujenosti in boljši spanec.

Uravnovesi se energija celega telesa.

OBARVANOST OBRAZA

Takoj po začetku samomasaže ali po nekaj minutah lahko pride do pojava sive (temnejše) obarvanosti na obrazu ali delu obraza. To pomeni, da je prišlo do kemijske reakcije med kovino in povečano kislostjo kože. Sivo se obarva ostanek olja na koži.   Do tega pojava lahko pride, ker je koža naravno bolj kisla, povečana kislost pa je lahko posledica uporabe aditivov v kozmetiki, ličilih, neustrezne prehrane, onesnaženega okolja … Kansa nevtralizira povečano kislost kože, saj deluje alkalno.

Obarvanost se zlahka odstrani z vlažno krpo na katero nanesemo nekaj olja ali pa z nežnim čistilcem za obraz.

MOJA ZGODBA S KANSO

Moja zgodba s kanso se je pričela leta 2004, ko sem po skoraj trimesečnemu potovanju po Indiji nadgradila znanje iz masažnih tehnik na ajurvedskih klinikah. Spoznala sem tehnike različnih ajurvedskih masaž. Nepozaben vtis pa je name naredila indijska masaža stopal padabhyanga, z uporabo kansa vatki pripomočka za masažo. Kvaliteten kansa vatki, katerega sem takrat kupila po priporočilu učitelja, dr. Prashant Sawanta ter ga uporabljam na strankah še danes, je praktično neuničljiv.

Tehniko kanse sem želela nadgraditi in sem obiskala London Centre of Indian Champissage, kjer sem se naučila avtentične tehnike Kansa Wand masaže obraza.

Dodatno znanje iz Kansa Wand masažnih tehnik pa sem pridobila na dopisnem kansa tečaju ajurvedske izobraževalne platforme The Ayurveda Experience.